Seneste nyheder

Børns læring uden for skolen

No comments

Der er ingen tvivl om, at skolen er en yderst vigtig del af børns liv. Her lærer de ikke kun en masse faglige ting, de skal bruge i fremtiden, de lærer også at omgås med andre, at samarbejde og at klare sig uden at mor og far altid er til stede. Det er dog ikke kun i skolen, at børn kan lære en masse, for man har også som forældre et ansvar for, at barnet kommer til at lære andre end kun skolefaglige ting. Herunder finder du nogle råd til, hvordan du giver dit barn nogle lærerige oplevelser, og hvordan du bringer læring ind i hjemmet på en sjov måde.

At lære er meget mere end at sidde på skolebænken

Skolen er som sagt vigtig for børnenes læring, men her lærer man primært en masse faglige ting, så det er vigtigt, at børnene også kommer væk fra skolen og lære om andre ting. Her kan ferier og rejser være gode idéer. Omend man er på badeferie eller aktiv ferie, kan man lære en masse af at bevæge sig uden for Danmarks grænser. Barnet vil opleve, hvordan verden ser ud uden for de grønne danske marker og skove, og få øjnene op for hvor lille en del af verden, Danmark egentlig er. Desuden vil barnet opleve, hvordan folk fra andre lande bor – man ser landsbyer, der er gennemsnitlige i andre lande, men som er mere usle end de værste dele af Danmark, og oplever byer, der har langt flere indbyggere end hele vores land.

Børnene vil også få mulighed for at opleve andre sprog helt tæt på og måske lære et ord eller to. Derudover er det også altid sjovt at smage noget mad, man aldrig ville kunne forestille sig at spise herhjemme. Den natur, der findes verden over, er også en oplevelse i sig selv, og dét at barnet kan opleve hvordan bjerge, ørkener, savanner og bounty-strande ser ud, vil også være noget, der vil få barnet til at sætte tingene lidt i perspektiv. At rejse er godt for børnenes læring, så har man mulighederne for det, er det bare med at komme afsted!

Gør det sjovt for dit barn at lære

Hvis der er noget, der giver børnene lyst til at lære, er det hvis de synes, at det er sjovt. Børn lærer på forskellige måder, så man kan starte med at finde ud af, hvilken måde ens barn lærer bedst på. Når du har fundet ud af, hvordan dit barn lærer bedst, vil du opleve, at han/hun vil have en endnu større lyst til at lære nye ting, fordi det nu pludseligt er sjovt.

Det kan være, at dit barn foretrækker at sidde ned med en bog og læse. Her er det oplagt at gøre som barnet ønsker og finde nogle bøger eller tegneserier, der er sjove og passer til barnets alder, men som samtidig også kan lære barnet om nogle forskellige ting igennem karakternes handlinger og replikker eller selve historiens budskab.

For nogen børn er det det visuelle, der gør læringen sjovest. Det kan være i form af tegnefilm eller billeder. Mange tv-programmer rettet mod børn er skabt til at være underholdende og samtidig informerende og lærerige, så hvis dit barn bliver fanget af dette, er det vejen frem.

Andre børn foretrækker, at de er mere aktive og måske får lov til at lege, når de lærer. Børn, der har det sådan, kan ofte have det svært i skolen, fordi de er tvunget til at sidde stille, så her kan du som forælder sørge for, at barnet har rig mulighed for at lære og lege derhjemme på en sjov måde. Du kan sammen med dit barn lære nogle sanglege, gå en tur i skoven for at kigge på små dyr og planter, eller lade dit barn lære i sit eget tempo via en tablet, hvor du kan finde nogle gode apps til læringen.

Enkelte børn lærer bedst, når de bare får lov til at lytte og opfange. Her er lydbøger gode, hvis dit barn har tålmodighed til det. En anden mulighed er, at du kan sætte dig ned og læse nogle fortællinger højt for dit barn, mens han/hun får lov til at lytte med og kigge på billederne.

Martin HansenBørns læring uden for skolen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *