Seneste nyheder

7 tips til at forbedre din læsning

No comments

There is a total incompatibility between the joy of reading, a vagabond experience, and the experience of reading in order to answer questions, and explain what you understood, Rubem Alves, Brasiliensk underviser.

Hvad har størst sandsynlighed for at påvirke din succes i skolen eller på et job? Evnen til at læse godt. Og det gælder også for dine børn. Det faldende læsefærdighed i vores samfund har været en stor bekymring for undervisere i et stykke tid nu, og dog bliver det ikke bedre. En grund kan være en manglende anerkendelse af, at læsning og læsefærdigheder er personlige færdigheder, bedst erhvervet, når de er forbundet med fornøjelse.

I de fleste tilfælde, hvor godt vi lærer at læse, afhænger i høj grad af vores eksponering for sprog som børn. Hvis vi hører folk omkring os, der taler om mange forskellige emner som børn, samler vi naturligvis de ord og sætninger, de bruger. Hvis vi henter mange ord, får vi en fordel, når vi begynder at læse, og vi lærer at læse bedre. Dette hjælper til gengæld os med at erhverve flere ord, idet de fattige læsere, der kender få ord, længere og mere efter. Læsefærdighedsfordelingen begynder sædvanligvis tidligt i livet, og kan kun overvindes ved masser af læsning senere i livet.

Meget af de traditionelle råd til at kæmpe læsere synes i disse dage at involvere udviklingen af ​​”kognitive strategier”. I denne tilgang bliver læsere bedt om at fokusere mere, tænke, være nysgerrig og stille spørgsmål, analysere, forudsige, aflede og overvåge deres forståelse eller værre at svare på spørgsmål om deres forståelse af, hvad de har læst . Med andre ord bliver de bedt om at blive selvbevidste læsere. Jeg er ikke enig i denne tilgang.

Her er mine syv strategier til læsning forbedring.

1. Læs om ting, der interesserer dig. Hvis du er interesseret i hvad du læser om, vil ordene komme til live, og du vil være motiveret til at forstå. Du vil føle tilfredshed med at udføre en opgave, du nyder, og som du anser for meningsfuld. Jo mere du læser, jo bedre bliver du ved at læse. Bare kom i gang, og det bliver en vane, så længe du er interesseret i det du læser.

2. Læs materiale, der er på dit niveau, eller bare lidt svært for dig. Læs materiale, som du finder let at læse, eller bare lidt udfordrende. At kigge på mange ukendte ord i en konventionel ordbog er kedelig, og resultaterne af ordbogssøgningen bliver hurtigt glemt. Det er bedre at forblive i din komfort zone og fortsæt med at læse. Snart vil du være i stand til at påtage sig mere vanskeligt indhold.

3. Lær at læse dybtgående, forblive på samme emne i et stykke tid. Hvis du er bekendt med det emne, du læser om, vil du forstå bedre. Læs ikke bare korte artikler. Forpligte sig til bøger. Bliv hos en forfatter for mindst en bog. Hvis emnet er nyt for dig, skal du endda forsøge at læse et par forskellige bøger eller artikler om det samme emne, inden du går videre. På denne måde møder du det samme ordforråd og ideer ofte og hjælper dig med at lære. Du vil også være i stand til at komme dybere ind i emnet og din læsende tillid vil vokse.

4. Hvis du har problemer med at læse, skal du lytte først. Mange store litteraturarbejder blev skrevet for at blive læst højt. Lær at sætte pris på kunst fra fortælleren. Lyt til lydbøger eller lydfiler af det materiale, du læser. Dette vil hjælpe med at få vanskeligt indhold til at virke mere velkendt. Hvis du kan høre de nye ord og sætninger, som du læser, vil du have en lettere tid forståelse og huske dem. At høre rytmen af ​​nogen, der læser en tekst, vil hjælpe din egen læsning.

5. Lad din fantasi blive involveret. Gode ​​læsere bliver forvirrede i deres læsning og lad det udløse deres fantasi. Lær at nyde din læsning uden at stille for mange spørgsmål eller analysere for meget. Det vil bare forkæle den sensuelle nydelse af læseoplevelsen. Du behøver ikke at forudsige eller analysere. Bare nyd og ser frem til at absorbere de oplysninger, ideer og tanker, som forfatteren udtrykker.

6. Du skal ikke bekymre dig om det, du ikke forstår. Det meste af din læsning skal være til glæde. Du kan lide at læse uden at forstå alt hvad du læser. Du kan endda forstå nogle ting på din egen personlige måde. Hverken du eller en lærer behøver at “overvåge” din forståelse. Lær at nyde læsning, selvom du føler, at du ikke forstår eller husker, hvad du har læst.

7. Anerkend at nøglen er at læse meget. Du kan udvikle et system til at holde styr på nye ord, som du støder på i din læsning, ved hjælp af lister eller flashkort eller andre hukommelsessystemer, der er tilgængelige på internettet eller andre steder. Den vigtigste vækst i dit ordforråd og læsekompetencen kommer dog kun fra at læse så meget som muligt. Så lær at læse og læse meget. Fortsæt læsning, og du bliver en bedre læser.

Desværre er ikke alle læsninger bare for fornøjelse. Når du læser en lærebog eller manual eller rapport eller andet materiale, der skal læses til skole eller arbejde, skal du måske understrege, tage noter og læse nogle dele igen for at beholde det, du læser. Men hvis du har udviklet vanen med at læse for fornøjelse, vil du opdage, at de kognitive teknikker du har brug for, kommer naturligt, og at du vil forstå meget bedre end før.

Martin Hansen7 tips til at forbedre din læsning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *